
Het haarzakje en de haargroei cyclus
Een haar bestaat uit een proteïne, te weten Keratine en is opgebouwd uit 3 lagen: de buitenste opperhuid, de middelste cortex en centraal merg.

Pigment
Een gekleurde haar bevat pigment. Dit pigment kan zwart, bruin, rood of blond zijn. Om een effectieve ontharingsbehandeling uit de voeren met een ontharingslaser dient er pigment in de haar aanwezig te zijn. Dit pigment is afwezig in donshaartjes en wit (grijs) haar. Het is dan ook niet mogelijk om deze haren permanent te verwijderen middels de op dit moment beschikbare behandelmethoden.
Het haarzakje
De haar zelf groeit uit een haarzakje. Het onderste gedeelte van het haarzakje is breder. Hierin wordt de haarwortel gecreëerd, van waaruit de haar groeit. Om de basis van het haarzakje zit huidweefsel om de huidpapil te vormen. De huidpapil heeft een netwerk van haarbloedvaatjes, die zuurstof, energie en amino zuren doorgeven, welke benodigd zijn voor de groei. In het bovenste deel van de huidpapil zitten Melanocytes die pigmentkorrels produceren die door de hele buitenste laag worden verdeeld. Om het haarzakje te vernietigen is het van belang dat deze wordt verhit tot een temperatuur van minimaal 45 graden. Het omliggende weefsel fungeert als een soort energiereservoir, zodat ook de dieper gelegen haarfollikel en de stamcellen voldoende verhit worden. Het haarzakje zal dan essentiële eiwitten verliezen waardoor de haarfollikel onomkeerbaar en onherstelbaar beschadigd wordt. Dit heet het coaguleren van de haarfollikel.
Haargroei cyclus
De haargroei kent verschillende fasen, te weten de anageen fase, de catageen fase, de telogeen fase en de exogen fase.
De anagene fase is de groeifase. Ongeveer 85% van de haarzakjes bevinden zich in deze fase. De cellen van de opperhuid vormen de haarwortel. Deze cellen delen zich constant. Wanneer er zich nieuwe cellen vormen worden de oudere cellen omhoog geduwd. Wanneer de cellen vanaf de follikel 1/3e gedeelte omhoog zijn geduwd, zijn ze dood. Ze bestaan dan volledig uit keratine. Deze fase kan maanden of jarenlang duren.
Tijdens een laserbehandeling bevindt ongeveer 15 tot 20% van de zichtbare haren zich in de groeifase, zodat deze effectief kunnen worden behandeld. Haren die zich niet in de groeifase bevinden absorberen onvoldoende licht om effectief behandeld te worden. Deze kunnen pas tijdens een volgende behandeling worden aangepakt. 2 tot 4 weken na behandeling zullen de gelaserde haartjes uitvallen en zal de haargroei verminderen. Normaal gesproken is er na de derde behandeling resultaat te zien en ontstaan er kale plekken op het behandelde gebied.
De catagene fase is de fase waarin de haar stopt met groeien en los komt van de basis van het haarzakje. Gedurende ca. 3 weken wordt het haarzakje ontbonden en begint deze te krimpen. De celdeling en pigmentvorming zijn gestopt. Ongeveer 1% van de haren bevindt zich in deze catageen fase.
De telogene fase is de rustfase. Tijdens deze fase snoert de haar zich in en de oude haar trekt zich terug, Voorbij de insnoering ontwikkelt zich een nieuwe haar die de oude haar eruit zal duwen. Het is dan niet meer mogelijk de haar te vernietigen. Deze fase duurt ongeveer 3 maanden. Ongeveer 14% van de haarzakjes bevindt zich in de telogeen fase.
De exogene fase is het laatste deel van de cyclus, waarin de haren worden losgemaakt en uitvallen. Na de exogene fase keert de haarfollikel terug naar de Anagene fase en herhaalt de cyclus zich.