Dat onze voorouders een stuk behaarder waren dan wij nu is niks nieuws, maar hoe komt het dat we een groot deel van ons haar hebben verloren tijdens de evolutie en wat is of was de functie van het haar op ons lichaam?

De Evolutie
Onze verre voorouders waren ontzettend behaard. Bij dieren vinden we dat schattig, maar bij ons zelf? Not so much. Het haar dat wij mensen vroeger over ons hele lichaam hadden functioneerde als beschermlaagje. Onze huid werd erdoor beschermd tegen de zon en het reguleerde onze lichaamstemperatuur. Maar waar zijn al die haren nu gebleven?! De mens evolueerde, ging rechtop staan, ontwikkelde een complex taalgebruik en een georganiseerde samenleving en zo vonden we ook dat dat rondbanjeren in ons adamskostuum toch echt niet meer door de beugel kon. Het klimaat veranderde, mensen gingen zich kleden en zo werden de haren over ons hele lichaam totaal overbodig! Nouja…een groot deel ervan dan. De mens evolueerde en door de evolutie hoefden wij niet langer als enorm behaarde aapjes door het leven, maar toch groeien we over bijna ons hele lichaam nog altijd haar.
Leuk feitje: we hebben nog steeds hetzelfde aantal haarzakjes als een aap! Ons haar is alleen dunner en korter.
Verschillende haartypen
Haar groeit nog altijd overal op ons lichaam, hoe ongewenst ook! Enkel op onze handpalmen, voetzolen en lippen groeit geen haar. De haren zijn niet overal even dik en lang en het verschilt per lichaamsdeel hoe dicht de haren op elkaar zitten. Het type haar en de hoeveelheid ervan verschilt per persoon en wordt mede bepaald door het geslacht, de leeftijd, hormonen en de genen.
De locatie van ons haar
Niet al ons haar is overigens overbodig geworden! De functie van ons haar verschilt per locatie. Zo zorgen wimpers en wenkbrauwen ervoor dat er niets in je ogen terecht komt – zoals die lading zweet die je produceert met je super intensieve HIIT training – en beschermen ze je ogen tevens tegen zonlicht. Die haren willen we houden! Bovendien voldoen die aan ons schoonheidsideaal.
Hoofdhaar heeft eveneens als functie onze schedel te beschermen tegen de zon. Bovendien zorgt ons hoofdhaar ervoor dat we de juiste temperatuur in het lichaam vast houden.
Neushaar dient als filter tegen vuil van buitenaf en is van invloed op de temperatuur van de ingeademde lucht. Ook oorhaar voorkomt dat er allemaal vuil van buitenaf, zoals insecten, in onze gehoorgang terecht komt. Eventuele stofjes, vuiltjes en insecten waar je oorhaar niet hard genoeg tegen heeft opgetreden worden opgevangen door je oorsmeer.
Okselhaar heeft als doel je transpiratievocht op te nemen. In combinatie met de bacteriën die zich daar makkelijk schuil houden kan dit voor nare geurtjes zorgen, maar daar gaven onze voorouders uit de oertijd blijkbaar niet zo om. Inmiddels doen we dat wel. Weg met al dat okselhaar dus!
Om onze haarfollikels zitten zenuwuiteinden heen gedraaid: de Peritrichale zenuwen. Ons lichaamshaar is verbonden met onze tastreceptoren. Deze dragen bij aan de zintuigelijke waarneming dat wij voelen noemen. Strijk je over je huid dan draagt jouw lichaamshaar bij aan het gevoel daarvan.
Schaamhaar vervult een signaalfunctie. Jonge kinderen hebben nog geen schaamhaar. De periode waarin schaamhaar zicht ontwikkeld is tevens de periode dat iemand vruchtbaar wordt. Schaamhaar laat dus zien dat iemand vruchtbaar is, al biedt dat natuurlijk geen garantie!
Conclusie
De meeste haren op ons lichaam hebben in onze huidige samenleving dus weinig toegevoegde waarde. Voor alle functies die haar heeft of ooit had hebben we inmiddels producten ontwikkeld die ons beter dienen dan onze haren. Lichaamshaar speelt tegenwoordig dan ook vooral nog een rol in het kader van schoonheid. Haarloze lichamen zijn in onze westerse samenleving het schoonheidsideaal: een zachte, gladde huid staat gelijk aan sexy.
Feitjes
Wie is er niet gek op leuke feitjes? Ik wel! Dus ik heb er nog een aantal voor je verzameld:
- Vitamine D zorgt ervoor dat je haren sneller gaan groeien. Daarom groeien je haren in de zomer sneller dan in de winter.
- Gemiddeld groeien er 100.000 haren op een mensenhoofd.
- Mensen met blond haar hebben gemiddeld meer haren dan mensen met bruin haar.
- Gemiddeld verliezen mensen 60 tot 100 hoofdharen per dag.
- Een hoofdhaar heeft een levenscyclus van 2 tot 7 jaar.
- Uit een haarzakje kan maar één haar groeien. Als je een grijze haar uittrekt kun je er dus nooit 5 voor terugkrijgen!
- Naarmate je ouder wordt maken je haarzakjes geen melanine meer aan en wordt je haar pigmentloos. Grijs haar is dus eigenlijk wit (kleurloos). Wil je van je ongewenste haargroei af? Doe dit dan voordat je grijs wordt want pigmentloos haar kan niet meer effectief worden weggelaserd.
Reactie plaatsen
Reacties