
Laserontharing is de manier om een perfect gladde huid te krijgen. Scheren, harsen en ontharingscrèmes zijn traditionele oplossingen voor het verwijderen van ongewenst haar, echter bieden deze methoden slechts een kortetermijnoplossing voor een langdurig probleem. Deze ontharingsmethoden worden dan ook steeds minder populair in de non-stop samenleving waarin we tegenwoordig leven. Hallo effectieve, langdurige oplossing en vaarwel ongewenste haargroei!!!
Wat is laserontharing?
Laserontharing is het proces waarbij ongewenst haar blijvend wordt verwijderd met behulp van een laser.
Een korte geschiedenis van laserontharing
Er zijn 5 belangrijke perioden die cruciaal waren voor de ontwikkeling van de ontharingslasers die we vandaag de dag kennen:
1960: de eerste lasers werden gemaakt. Deze lasers zonden een continue lichtgolf uit. Deze continue straal maakte de lasers echter onbruikbaar, omdat de straal niet kon worden gecontroleerd. Het veroorzaakte een te groot risico op blijvende huidschade.
1970: in de jaren zeventig werden er nieuwe lasers ontworpen, die een enorme verbetering waren ten opzichte van de lasers die tien jaar eerder werden ontwikkeld. De nieuwe lasers maakten het mogelijk om individuele haarzakjes te targeten door een energiestraal via een glasvezelsonde te sturen. Ondanks dat het een verbetering was ten opzichte van de eerder ontworpen lasers, waren de lasers moeilijk in het gebruik en bleken niet zo effectief te zijn als er beloofd werd.
1980: de lasers die in de jaren 80 werden ontwikkeld boden een betere targeting, maar ze waren nog steeds moeilijk in het gebruik, pijnlijk en ze boden nog altijd niet de gewenste resultaten, wat ertoe leidde dat ze van de markt werden gehaald.
1990: in 1990 kwam er eindelijk een betere laser op de markt die meer weg had van de lasers die we vandaag de dag gebruiken. De laser werd uiteindelijk door de FDA goedgekeurd voor officieel gebruik. Deze lasers maakten gebruikt van een op koolstof gebaseerde lotion als chromofoor. De laser verhitte de koolstof, waardoor er een soort schokgolf in de haarzakjes terechtkwam en de haarzakjes daardoor werden vernietigd. De laser veroorzaakte echter ook schade aan omliggende cellen en het omliggende weefsel.
1997: in 1997 werd er een laser ontwikkeld die zich richtte zich op het melanine in het haar. Ook deze laser werd goedgekeurd door de FDA. De laser was een stuk gebruiksvriendelijker en er was een koelsysteem ingebouwd, welke de veiligheid en effectiviteit een enorme boots gaf.
Sindsdien zijn de lasers alleen nog maar in positieve zin ontwikkeld. De systemen werden steeds veiliger en laseren is inmiddels met sommige apparaten vrijwel pijnloos.
De groeifasen van een haar
Een haar bestaat uit een schacht - welke zichtbaar is op het huidoppervlak - en de wortel die eronder ligt. Aan de basis van de wortel bevindt zich het haarzakje, dat ons haar produceert.
De productie van haar gebeurt in vier fasen, waaronder de groeifase (anageen), de stopfase (catageen) en de rustfase (telogeen). Aan het einde van de groeifase valt het haar op natuurlijke wijze uit (exogen). In elk stadium worden haren aangemaakt, uitgestoten en vervolgens vervangen. Haren op het menselijk lichaam zijn niet gesynchroniseerd met hetzelfde groeischema, wat betekent dat elk haar anders is. Op het moment dat de ene haar wordt gecreëerd, wordt de andere haar afgestoten.
Hoe werkt laserontharing?
Het belangrijkste principe achter laserontharing is selectieve fotothermolyse. Samenvattend komt dit neer op het matchen van een precieze golflengte van licht en pulsinterval om het optimale effect op het beoogde weefsel te bereiken, zonder enige omringende schade aan omliggend weefsels te veroorzaken.
Lange tijd bestonden onze manieren van ontharing voornamelijk uit een scheren en waxen. Omdat haar echter regeneratieve eigenschappen heeft, bieden deze methoden slechts een tijdelijk oplossing. Je kunt lange tijd onder de douche staan om al je haar te verwijderen, maar een paar dagen of zelfs paar uur laten zie je de haren gewoon weer verschijnen. De effectiefste lasers richten zich tegenwoordig op het aanwezige melanine in de haar. Melanine geeft de haar zijn kleur. Er zijn twee soorten melanine te onderscheiden, te weten eumelanine dat het haar een bruine of zwarte kleur geeft en pheomelanine dat blond en rood haar geeft.
De tegenwoordige lasers stralen een lichtstraal uit, die door de melanine in de haar wordt opgenomen. De lichtstraal verwarmt de haar op een veilige manier, zonder beschadiging van omliggend weefsel. De verhitting beschadigd vervolgens de haarfollikel die verantwoordelijk is voor het ontstaan van haargroei. Toekomstige haargroei wordt hierdoor belemmerd.
Effectiviteit van laserontharing op diverse huidtypes
Laserontharing op verschillende huidtypes zalverschillende resultaten opleveren. De Fitzpatrick Kleurcodes worden vaak gebruikt als richtlijn om een huidtype in kaart te brengen voor een laserbehandeling:
Huidtype I : zeer lichte huid, vaak sproeten, rood/lichtblond haar, blauwe ogen.
Huidtype II: lichte huid, blond haar, grijze, groene of lichtbruine ogen.
Huidtype III: licht getinte huid, donkerblond tot bruin haar, vrij donkere ogen.
Huidtype IV: meestal een getinte huid, donker haar, donkere ogen. Mediterrane types.
Huidtype V: donkere huid, donker tot zwart haar, donkere ogen. Aziatische types, Turks/Marokkaans.
Huidtype VI: zeer donkere huid, zwart haar, donkere ogen. Negroïde types
Huidtypes en laserontharing
Lichte huid: als het gaat om laserontharing, bent je een goede kandidaat als je een lichte huid hebt. Mensen met een lichtere huidskleur hebben doorgaans minder behandelingen nodig dan mensen met een donkerdere huid.
(Licht) getinte huid: mensen met een (licht) getinte huidskleur kunnen nog steeds goede kandidaten zijn, maar over het algemeen speelt het haar van de persoon een grotere rol. Als je een (licht) getinte huidskleur hebt, heb je waarschijnlijk meer behandelingen nodig dan iemand met een lichtgekleurde huid.
Donkere huid: als je een donkere huid hebt, werd je eerder verteld dat deze specifieke behandeling niet voor jou geschikt was. Met de verbeteringen in de laserontharingsindustrie zijn er nu echter ook lasers voor donkere huidtypes, zoals de Soprano Ice Platinum.
Effectiviteit van laserontharing op diverse haartypes
Zoals je zult hebben gemerkt, zul je het warmer hebben als je op een zonnige dag een zwart T-shirt draagt dan wanneer je een wit T-shirt zou dragen. Wat heeft dit allemaal te maken met laserontharing? Hoe lichter de kleur, hoe minder hoeveelheid licht wordt geabsorbeerd en omgezet in warmte. Laserontharingssystemen hebben het T-shirtconcept overgenomen en toegepast op melanine.
Omdat donkere kleuren (zwart) een hoger percentage licht in warmte omzetten, betekent dit dat mensen die eumelanine hebben (waardoor het individuele donkergekleurde haar ontstaat) betere kandidaten zijn voor laserontharing, omdat er meer warmte wordt geproduceerd waardoor de kans dat de haarfollikel effectief wordt vernietigd groter is.
Net als je huidtype speelt ook je haartype een belangrijke rol bij het bepalen of je een geschikte kandidaat bent.
Licht haar: licht haar is het moeilijkst te behandelen. Dit komt omdat mensen met lichtgekleurd haar, zoals blond of rood, phaeomelaninepigment hebben, dat minder goed is in het absorberen van het laserlicht.
Lichtbruin haar: lichtbruin haar is nog steeds goed te behandelen, maar mensen met deze haarkleur zullen hoogstwaarschijnlijk meer behandelingen nodig hebben dan iemand met donker haar.
Donker haar: zoals eerder besproken, zullen mensen met donker haar (zwart/bruin) een goede kandidaat zijn, omdat het donkere haar meer pigmentatie bevat, waardoor de laserstraal in grotere mate kan worden geabsorbeerd.
Let op: Omdat wit/grijs haar geen pigment bevat, is het vrijwel onmogelijk om deze haren te behandelen.
Hoeveel sessies heb ik nodig
Dit is afhankelijk van het te behandelen gebied en je huidskleur en haartype. Doorgaans wordt er met 4 tot 12 behandelingen het gewenste resultaat behaald, vanwege de drie fasen binnen de levenscyclus van het menselijke haar. Laserontharing werkt alleen in de anagene fase (ook wel actieve groeifase genoemd). 90% van de follikels bevindt zich op elk moment in deze fase. Er is een volledige behandelingskuur nodig om ervoor te zorgen dat alle follikels zijn vernietigd, waardoor toekomstige groei wordt belemmerd.
Wat is de wachttijd tussen de behandelingen?
Nadat je een behandeling hebt afgerond, duurt het ongeveer 2 weken voordat de behandelde haartjes uitvallen. Na ongeveer 4 weken begint de hergroei. Normaal gesproken kan er om de 6 weken behandeld worden. Dit kan echter variëren, afhankelijk van het beoogde behandelingsgebied. Zo hebben de haartjes in het gezicht een kortere levenscyclus dan de haren op het lichaam. Doorgaans worden behandelingen in het gezicht daarom elke 4 tot 6 weken herhaald en behandelingen op het lichaam elke 6 tot 8 weken.
Wanneer je bijvoorbeeld elke twee weken een laserontharingsbehandeling zou ondergaan, zou dit een stuk minder effectief zijn en niet de gewenste resultaten opleveren. Een groot deel van de haren bevindt zich dan namelijk niet in de anagene fase van de haargroei, wat het beste moment is voor vernietiging.
Hoe lang duurt laserontharing?
De gemiddelde sessieduur bedraagt ongeveer 30 minuten, maar kan ook een uur of langer duren, afhankelijk van het te behandelen gebied en het haar- en huidtype. Grotere of meerdere lichaamsgebieden nemen vanzelfsprekend meer tijd in beslag, maar als het slechts een klein gezichtsgebied betreft, kan je met enkele minuten al klaar zijn.
Behandelingsgebieden
Laserontharing kan effectief zijn voor zowel het gezicht als het lichaam en is vrijwel overal mogelijk waar haargroei voorkomt.
Is laserontharing permanent?
Laserontharing resulteert in haarreductie. Het resultaat van de behandelingen is blijvend. Wel kunnen hormonen van invloed zijn op iemands haargroei en zullen na verloop van tijd slapende haarzakjes wakker worden. Veel mensen kiezen daarom voor een herhaalbehandeling eens in de één of twee jaar. Voor een herhaalbehandeling hoeft niet het gehele traject opnieuw gevolgd te worden. Éen behandeling zal in dat geval volstaan.
Over het algemeen kan een reductie van 75% – 95% worden verwacht. In hoeverre deze verwachting haalbaar is, zal afhangen van verschillende factoren, zoals je haar- en huidtype.
Wat moet ik doen voordat ik een laserbehandeling onderga?
Voorbereiding
Er zijn een paar dingen die je moet doen om je voor te bereiden op je behandeling. Ten eerste en het allerbelangrijkste: raadpleeg een behandelaar om het laserontharingsproces te begrijpen. Zorg ervoor dat je ervan op de hoogte bent hoe de procedure werkt, of er bijwerkingen zijn en of je afhankelijk van je haar- en huidskleur een goede kandidaat bent.
Lees ook ons artikel Do's & Don'ts bij laserontharing ter voorbereiding op een behandeling.
Proefshot
Voordat je met je volledige behandeling begint, kun je bij de meeste klinieken een gratis proefshot laten uitvoeren in het gebied dat je wenst te laten behandelen. Door het laten uitvoeren van een proefshot kunnen eventuele bijwerkingen of problemen die uit de behandeling kunnen voortvloeien aan het licht worden gebracht. Je wilt liever dat er een probleem optreedt bij de proefshot, omdat slechts een klein gebied wordt aangetast, in plaats van dat je een volledige behandeling ondergaat. Het belangrijkste doel van de proefshot is om de laser op het individu af te stemmen en te achterhalen of er bijwerkingen of problemen kunnen optreden bij de behandeling. Dit minimaliseert de kans op bijwerkingen en maximaliseert de effectiviteit van je resultaten.
Vermijd zonnen en zonnebanken
De huid moet zo natuurlijk mogelijk gehouden worden. Normaal gesproken wordt aanbevolen om het bruinen ongeveer een maand tot zes weken vóór de behandeling te vermijden. Bij Pura Vida Laser Clinic maken we gebruik van de Soprano Ice Platinum laser. Door de verkoelende laserkop van de Soprano Ice Platinum in combinatie met de In-Motion techniek, waarbij lagere energie wordt afgegeven in meerdere pulsen, is behandeling met deze laser uiterst veilig en kan ook de zongebruinde huid worden behandeld. Wanneer je behandeld wordt met de Soprano Ice Platinum dien je 10 dagen voor én na de behandeling langdurig zonnen te vermijden. Dit in verband met het pigment in de huid dat door te zonnen wordt geactiveerd. Hetzelfde geldt voor eventuele bruiningssprays en -crèmes.
Stop met harsen en epileren
Omdat het haar zich in de follikel moet bevinden om deze effectief te kunnen vernietigen, mag je in ieder geval 6 weken vóór de behandeling niet meer harsen en epileren. Haar in het gezicht groeit sneller terug dan haar op het lichaam. Wanneer je een laserbehandeling in het gezicht ondergaat, is het afdoende om 4 weken voor de behandeling te stoppen met harsen en epileren. Als je je haar moet verwijderen, is scheren toegestaan, omdat deze methode het haar en de follikel intact houdt.
In aanvulling op het bovenstaande moet je ook afzien van het bleken van haar in het te behandelen gebied.
Bereid de huid voor
De huid moet worden gereinigd van alle crèmes, lotions en cosmetica.
Wat moet ik doen na mijn behandeling?
Nazorg is net zo belangrijk als de voorbereiding op laserontharing. Om er zeker van te zijn dat je de beste resultaten behaalt, dien je deze richtlijnen voor na de behandeling te volgen.
Onmiddellijk na laserontharing
Het is mogelijk dat je direct na je behandeling last krijgt van roodheid en bultjes op de huid. Dit duurt gewoonlijk ongeveer 2 tot 3 uur na de behandeling, maar afhankelijk van je huidtype kan het, als je een gevoelige huid hebt, een dag of twee duren voordat dit verdwijnt. Als je enig ongemak ervaart, kun je een koud kompres op het gebied aanbrengen. Sommige after-sunbehandelingen kunnen ook worden gebruikt. Tegenwoordig heb je ook zeer huidvriendelijke laserapparaten, waarbij bijwerkingen na de behandeling bijna niet meer voorkomen.
Vermijd blootstelling aan de zon
Na de behandeling moet je voorkomen dat je te veel tijd in de zon doorbrengt. Tijdens de behandelingen dien je te allen tijde zonnebrandcrème te gebruiken met een SPF 30 of hoger.
Irriteer het behandelde gebied niet
Irriteer het behandelde gebied niet door aan het gelaserde gebied te krabben of te plukken.
Baden en douchen tussen de laserbehandelingen door
Je kunt jezelf blijven wassen. Mocht je een zeer gevoelige huid hebben of behandeld worden met een minder huidvriendelijke laser, dan is het beter het behandelde gebied met een milde zeep te wassen. Vermijd in dat geval schrobben en zorg ervoor dat je jezelf afdroogt door te kloppen en niet te wrijven wanneer je jezelf afdroogt met een handdoek.
Doet laserontharing pijn?
Of behandeling als pijnlijk wordt ervaren hangt voor het grootste deel af van de laser die voor de behandeling wordt gebruikt. De meeste moderne laserontharingsapparaten hebben ingebouwde koelsystemen, die eventuele pijn helpen verminderen.
Omdat de pijntolerantie van persoon tot persoon verschilt, zullen sommige mensen wat pijn voelen, terwijl anderen nauwelijks iets zullen voelen. De meeste mensen die wel pijn voelen, beschrijven het als het gevoel alsof er een elastriekje tegen de huid aan wordt geschoten.
Wat zijn de voordelen van laserontharing?
Permanent verminderde haargroei
Zeg vaarwel tegen scheren, epileren en harsen. Steeds meer mensen kiezen voor laserontharing vanwege de permanente werking. Het is snel, effectief, veilig en een geweldige investering in jezelf als je een levenslange gemaksoplossing wilt.
Een kosteneffectieve en moderne behandeling
Laserontharing biedt een langetermijnoplossing in tegenstelling tot tijdelijke ontharingsmethoden, zoals scheren en waxen, waardoor je tijdens je leven meer tijd en geld kunt besteden aan andere zaken. Laserontharing zorgt gemiddeld genomen in 6-8 sessies voor het gewenste resultaat.
Voorkomen van ingegroeide haartjes met laserontharing
Ingegroeide haartjes ontstaan wanneer geschoren of geëpileerd haar terug in de huid groeit, wat huidinfecties, pijn en littekens kan veroorzaken. Laserontharing werkt door zich te richten op de haarzakjes en de wortel, waardoor de laser het vermogen van het haar om te groeien remt zonder schade aan het omliggende gebied te veroorzaken. Zelfs de meest gevoelige huid kan worden behandeld.
Bijwerkingen van laserontharing
Laserontharing is door de FDA goedgekeurd en is over het algemeen een veilige procedure wanneer deze wordt uitgevoerd door een volledig gekwalificeerde en ervaren specialist. Door een laserbehandeling kunnen enkele bijwerkingen optreden.
Normale bijwerkingen
- Roodheid van de huid
- Tintelingen
- Doof gevoel
- Jeuk
Tijdelijke bijwerkingen
Deze bijwerkingen zijn tijdelijk en kunnen binnen korte tijd verschijnen en verdwijnen.
- Roodheid van de huid
- Lichte zwelling
- Huidblaren (de kans dat dit gebeurt bij moderne laserontharingssystemen met ingebouwde koelsystemen is zeldzaam).
- Hyperpigmentatie – Dit is wederom vrij zeldzaam en wordt vooral gezien bij mensen met een donkere huid
Herpes en abnormale littekens
Iedereen die drager is van het herpesvirus kan een uitbraak zien bij laserontharing. Dit kan meestal worden opgelost door vooraf antivirale medicijnen toe te dienen. Ook moet iedereen met een voorgeschiedenis van abnormale littekens vooraf met de arts spreken. Als je drager bent van herpes of een voorgeschiedenis hebt van abnormale littekens, moet je eerst met je plaatselijke huisarts overleggen voordat je besluit laserontharing te ondergaan, om er zeker van te zijn dat de behandeling voor jou veilig is.
Geavanceerde laserhaartechnologie
Pura Vida Laser Clinic maakt gebruik van de nieuwste, ultramoderne lasertechnologie. Het systeem dat wij gebruiken is van Alma Lasers en heet Soprano ICE Platinum. De Soprano ICE Platinum is ideaal voor laserontharing van zowel de lichte als de gekleurde huid.
Bekijk de onderstaande video voor meer informatie over het Soprano Ice lasersysteem.
Reactie plaatsen
Reacties