
In dit artikel helpen we je een weloverwogen beslissing te nemen over het al dan niet ondergaan van een laserbehandeling en gaan we nader in op de effectiviteit van laserontharing met permanente haarreductie als gewenst resultaat, alsmede de veiligheid waardoor behandeling kan plaatsvinden zonder de omliggende huid of het omliggende weefsel te beschadigen.
Lasertechnologie
Bij Pura Vida Laser Clinic maken we gebruik van de Gold Standard-technologie, ook wel de “Alexandrite -755nm” en “ND:YAG-1064nm” (ND: YAG) lasers genoemd, in combinatie met de "Speed - 810nm" laser. De Alexandrite is het meest geschikt voor lichte huidtypes, terwijl de ND:YAG het meest geschikt is voor donkere huidtypes. De combinatie van de drie verschillende golflengten zorgt ervoor dat alle typen haren op alle dieptes optimaal kunnen worden behandeld.
Er zijn veel verschillende modellen of merken van deze technologie. Bij Pura Vida Laser Clinic maken we gebruik van de Soprano Ice Platinum, met een combinatie van drie golflengten. Dit is belangrijk om te weten, omdat de technologie en de kwaliteit van de laser cruciaal zijn om op een veilige manier het beste klinische resultaat of het meest permanente resultaat te bereiken. De Alexandrite Laser richt zich op de melanine in de haarschacht en de haarfollikel. Dit heeft tot gevolg dat de haren donker moeten zijn en pigment moeten bevatten. De effectiviteit bij grijs, blond of rood haar is daarom minimaal. Lichtere haren kunnen wat melanine bevatten. In deze gevallen zie je vaak dat de groei verminderd, maar het gewenste permanente resultaat blijft uit.
Zaken die van invloed zijn op de effectiviteit van de behandeling
Zaken die de werkzaamheid van de behandelingen kunnen beïnvloeden zijn: epileren, harsen, chemisch ontharen of threaden. Kortom: elke manier van haarverwijdering waarbij de haar vanaf de wortel wordt verwijderd heeft een negatieve invloed op het effect van de behandeling. Het beste resultaat bereik je wanneer de haren zich in de anagene fase (groeifase) bevinden. De cyclus van de haar is ook bepalend voor de frequentie van de behandelingen. De groeicyclus van de haar bestaat uit de groeifase, waarin de haren het best te vernietigen zijn, de overgangsfase (catagene fase) - waarbij je het haar kunt zien groeien, maar deze al in de overgangsfase zit - en de rustfase (telogene en exogene fase), waarbij de haar uitvalt. De laser kan zich in dit stadium niet richten op verwijdering van de haar. Voor een nadere uitleg over het haarzakje en de haargroei cyclus kun je hier terecht. Het is dus alleen zinvol om opnieuw te behandelen wanneer de haargroei weer op gang is gekomen. Gemiddeld gezien hebben de haren, afhankelijk van op welk gebied van het lichaam de haren zitten, een groeicyclus met tussenpozen van 4-6 en 6-8 weken.
Een ander belangrijk aspect die van invloed is op de effectiviteit is het haartype. De meeste mensen hebben over vrijwel het gehele lichaam vellushaar zitten. Dit is dun en donsachtig haar dat over het algemeen niet gepigmenteerd is. De haren liggen oppervlakkig en hebben als doel de huid- en lichaamstemperatuur te reguleren. De haren kunnen er in sommige gevallen (vaak bij etnische huidtypes) donker uitzien. De vellusharen zijn niet ideaal om te behandelen. Wanneer de vellusharen donker zijn kan de haargroei op den duur wel gereduceerd worden. Lasers zijn vooral ontworpen om het langere, stevigere, dikkere en donkere haar - ook wel terminaal haar genoemd - te verwijderen. Dit haar vind je doorgaans aan op de oksels, onderbenen en de schaamstreek. Behandeling van deze gebieden zijn dan ook het meest succesvol te behandelen, wat niet wegneemt dat de laser niet ook een bevredigend resultaat op kan leveren op andere delen van het lichaam waar gepigmenteerd haar groeit. Zowel de groei van vellushaar als terminaal haar wordt door hormonen en medicatie, zoals de anticonceptiepil, schildkliermedicatie en testosteron, gestimuleerd.
Ervaring van de behandeling
Tijdens de behandeling warmt het te behandelen gebied geleidelijk op. Het gevoel tijdens de behandeling wordt vaak beschreven als een elastiekje dat tegen de huid schiet. Het ene gebied (bijvoorbeeld de bovenlip, schaamstreek en oksels) kan als ongemakkelijker worden ervaren dan het andere gebied (bijvoorbeeld de benen). De behandeling is niet altijd prettig, maar het is ook zeker niet ondragelijk te noemen. Eventuele ongemakken kunnen tot een minimum beperkt worden door gebruik van plaatselijke verdovingcrème, welke je ca. een uur voor de behandeling op dient te smeren. Het is niet aan te raden bij de eerste behandeling al gebruik te maken van plaatselijke verdoving, aangezien jouw reactie en pijngrens ook bepalend zijn voor de behandeling en de instellingen van de laser.
Risico's laserontharing
Tien dagen voor en na de behandeling dien je voorzichtig te zijn met de zon. Door de behandeling kan de huid lichtgevoelig zijn, waardoor overmatige blootstelling aan de zon 10 dagen voor en na de behandeling vermeden moet worden. Door overmatige blootstelling aan de zon terwijl de huid nog lichtgevoelig is kunnen pigmentveranderingen optreden. De Alexandrite laser richt zich immers op melanine. Het gebruik van de zonnebank of bruiningscrèmes heeft ditzelfde effect.
Na de behandeling is het mogelijk dat de huid rood is en de follikels gezwollen lijken. Dit is een warmtereactie en geen reden om je zorgen te maken. Bij eventuele restwarmte kan er altijd plaatselijk worden gekoeld door middel van een koelpack, aloë vera of Hydra-gel.
Een laserbehandeling brengt altijd het risico op pigmentveranderingen en verbranding (korstvorming of blaarvorming) met zich mee, maar deze complicaties zijn zeldzaam en hangen vaak samen met het niet opvolgen van de voorschriften van de behandelaar.
Reactie plaatsen
Reacties