
Laserontharing is door de jaren heen enorm populair geworden als effectieve methode voor permanente haarreductie. Naast de toenemende populariteit zijn er echter ook verschillende mythen en misvattingen ontstaan. In dit artikel gaan we in op de meest voorkomende misvattingen over laserontharing.
Mythe 1: laserontharing is duur
Laserontharing is even een investering die inderdaad hogere initiële kosten met zich meebrengt dan traditionele ontharingsmethoden zoals scheren of epileren, maar op de lange termijn is laserontharing kosteneffectief. Ook zul je zien dat de kosten tegenwoordig niet veel hoger liggen dan bijvoorbeeld een harsbehandeling in een schoonheidssalon. Door de jaren heen kunnen de kosten voor harsafspraken, scheermessen, scheerschuim, extra lange douchebeurten en andere ontharingsproducten flink oplopen. Laserontharing biedt, in tegenstelling tot traditionele ontharingsmethoden, een meer permanente oplossing, waardoor voortdurend onderhoud niet langer nodig is en je op lange termijn veel tijd en geld zult besparen.
Mythe 2: laserontharing is niet geschikt voor donkere huidtypen
De lasertechnologie van vroeger was inderdaad ongeschikt voor mensen met een donker huidtype. Het risico op verbranding en pigmentverkleuringen was daarmee erg hoog. Laserontharing is een behandeling die al tientallen jaren bestaat en de technologie is in de loop der tijd flink ontwikkeld en verbeterd, zodat de tegenwoordige laserapparatuur (mits van goede kwaliteit) veel huidvriendelijker is en ook geschikt is voor mensen met een donkere huid. Vrijwel alle huidtypen kunnen tegenwoordig effectief behandeld worden. De ND:YAG laser is uitermate geschikt voor de donkere huid en zal de donkerdere huidtypen veilig kunnen behandelen door zich op de haarzakjes te richten zonder de omliggende huid te beschadigen.
Mythe 3: thuisapparaten zijn net zo effectief
Veel mensen hebben tegenwoordig schoonheidsapparatuur in huis. De verleiding is groot om een thuisapparaat (vaak IPL) te proberen, aangezien de kosten hiervoor een stuk lager liggen dan een behandeling bij een kliniek. Deze apparaten beschikken echter niet over voldoende kracht en precisie om de haren blijvend te kunnen vernietigen. Dit zou ook onveilig zijn, aangezien het gebruik van laserapparatuur zonder verstand van zaken de huid blijvend kan beschadigen. Professionele klinieken maken gebruik van door de FDA goedgekeurde apparaten die, mits het een kwalitatieve laser betreft, over voldoende kracht beschikt om de haarzakjes voldoende te kunnen verhitten om deze ook effectief te kunnen vernietigen. Bovendien beschikt een getrainde professional over de kennis om de behandeling aan de passen op jouw huid- en haartype en andere individuele factoren. Bij Pura Vida Laser Clinic maken we gebruik van de Soprano Ice Platinum. Onze laser is voorzien van een FDA-keurmerk en het CE-merkteken volgens de Europese Richtlijn 93/42. De FDA is een Amerikaanse instantie die apparatuur keurt. Een keur merk laat zien dat de apparatuur veilig in het gebruik is en geen brandwonden of andere schade toebrengt aan de huid. Onze laser is derhalve bewezen veilig en is bovendien geclassificeerd als klasse 4 medische laser. De laser mag dan ook in ziekenhuizen gebruikt worden. Bovendien laten wij onze laser jaarlijks onderhouden en controleren om er zeker van te zijn dat onze laser optimaal veilig en maximaal effectief is.
Mythe 4: laserontharing is alleen voor jonge mensen
Laserontharing is geschikt voor mensen van verschillende leeftijden. Zolang er voldoende pigment in het haar aanwezig is kan laserontharing effectief en nuttig zijn. Voor mensen in de puberteit is het advies te wachten tot de haargroei gestabiliseerd is, aangezien hormonen de haargroei zullen stimuleren.
Mythe 5: laserontharing is alleen voor vrouwen
Laserontharing is een behandeling die vaak geassocieerd wordt met het vrouwelijke geslacht. Zowel mannen als vrouwen kunnen profiteren van de procedure en we zien ook dat steeds meer mannen overgaan tot laserontharing. Beard shaping en ontharing van de rug, borst en schouders zijn bij mannen populaire behandelingen, terwijl vrouwen zich vaak richten op gebieden als het gezicht, de oksels, de schaamstreek en de benen.
Mythe 6: laserontharing is permanent na één sessie
Bij Pura Vida Laser Clinic doen we graag aan verwachtingsmanagement. Realistische verwachtingen zijn belangrijk wanneer je ervoor kiest een laserontharingsbehandeling te ondergaan en dit zal ook teleurstellingen voorkomen.
Soms wordt er onterecht gedacht dat je na één sessie volledig haarvrij de kliniek verlaat. Helaas vereist de procedure wat meer geduld. Voor het gewenste resultaat zijn meerdere sessies nodig met tussenpozen van gemiddeld 4-8 weken. Een lange adem is dus vereist, maar in de tussentijd zul je ook al profiteren van de voordelen van laserontharing. Laserontharing is vooral effectief in de groeifase, wat tot gevolg heeft dat alleen de haren die zich op het moment van behandelen in de groeifase bevinden, effectief zullen worden vernietigd. Naarmate je meer behandelingen ondergaat zullen de resultaten van de behandeling merkbaarder worden. Over het algemeen zul je na één sessie al wel haarvermindering ervaren, maar om het gewenste resultaat te bereiken zal een reeks behandelingen noodzakelijk zijn.
Mythe 7: laserontharing is pijnlijk
Veel mensen denken dat laserontharing een ondragelijke procedure is. Met de vroegere technologieën kon laserontharing inderdaad flink pijnlijk zijn. Gelukkig is de technologie de afgelopen jaren in positieve zin ontwikkeld en hoewel een behandeling niet altijd als plezierig ervaren wordt, is de behandeling ook zeker niet ondragelijk te noemen. Het ongemak dat mensen ervaren wordt vaak vergeleken met kleine prikjes of een elastiekje dat tegen de huid schiet. De meeste lasers beschikken tegenwoordig over koelmechanismen die het huidoppervlakte koelen, waardoor de behandeling een stuk dragelijker is. Onze Soprano Ice laser beschikt tevens over een verkoelende kop en de In Motion techniek waar de laser over beschikt zorgt voor geleidelijke opwarming. Eventuele ongemakken kunnen verholpen worden door gebruik van een verdovende crème.
Mythe 8: laserontharing is tijdrovend
Voor het optimale resultaat zijn meerdere sessies vereist. Afhankelijk van de grootte van het te behandelen gebied zal de behandeltijd variëren. Kleinere gebieden zoals een bovenlip of oksels zullen slechts enkele minuten in beslag nemen. Bij behandeling van grotere gebieden zoals onderbenen of de rug kun je rekenen op een half uur en voor een full body behandeling zul je per behandeling ca. 2 uur in de kliniek spenderen. Vergeleken met de tijd die je anders kwijt zou zijn aan regelmatig scheren of harsen, is de cumulatieve tijd die je kwijt bent aan laserontharingssessies op de lange termijn vaak zeer tijdefficiënt.
Mythe 9: laserontharing veroorzaakt ingegroeide haren
Het tegendeel is hiervan waar: laserontharing helpt juist ingegroeide haartjes te verminderen. Ingegroeide haartjes zijn vaak het gevolg van haartjes die terug in de huid groeien in plaats van naar buiten. Laserontharing richt zich op de haarzakjes en verzwakt of vernietigd deze na verloop van tijd, waardoor de haardikte en haargroei afneemt. Doordat er minder haren onder het huidoppervlak vast komen te zitten, wordt de kans op ingegroeide haartjes geminimaliseerd.
Conclusie
Laserontharing is een veilige, effectieve methode voor permanente haarreductie. Door deze veelvoorkomende mythen te ontkrachten kan er een weloverwogen beslissing worden gemaakt over het al dan niet ondergaan van laserontharingsbehandelingen. Bespreek jouw situatie met een gekwalificeerde professional, zodat deze de behandeling en informatie kan afstemmen op jouw specifieke behoeften en omstandigheden. Het is ook essentieel om te kiezen voor een kwalitatieve laser. Ga bij de kliniek waar je je wenst te laten behandelen altijd na van welke laser de kliniek gebruik maakt en verifieer de kwaliteit hiervan om teleurstellingen in de resultaten te voorkomen. Ondanks dat de lasertechnologieën goed ontwikkeld zijn, is de best beschikbare technoplogie niet in elke laser geïmplementeerd.
Reactie plaatsen
Reacties